7 خاصیت حیرت آور پرتقال برای سلامتی و عوارض جانبی ناشناخته آن

به گزارش وبلاگ بازآفرینی، پرتقال یکی از پرطرفدارترین میوه ها به شمار می رود و در دسته مرکبات قرار می گیرد. اصالت این میوه مفید تعیین نیست. امروزه، پرتقال در بیشتر مناطق گرمسیری دنیا رشد می نماید. این میوه منبع خوبی از فیبر، ویتامین C، تیامین، فولات و آنتی اکسیدانها محسوب می گردد و فواید زیادی برای سلامتی دارد. در این مقاله تصمیم گرفتیم شما را با خواص پرتقال و مواد مغذی موجود در آن آشنا کنیم. در ادامه با خبرنگاران مگ همراه باشید.

7 خاصیت حیرت آور پرتقال برای سلامتی و عوارض جانبی ناشناخته آن

ارزش غذایی پرتقال

تقریبا نصف یک پرتقال عظیم (100 گرم)، حاوی مواد مغذی زیر است:

  • کالری: 47
  • آب: 87 درصد
  • پروتئین: 0.9 گرم
  • کربوهیدرات: 11.8
  • قند: 9.4 گرم
  • فیبر: 2.4 گرم
  • چربی: 0.1 گرم

کربوهیدرات

پرتقال، بیشتر از کربوهیدرات و آب تشکیل شده است. پروتئین و چربی این میوه بسیار کم است و مقداری کالری هم دارد. قندهای ساده، مثل گلوکز، فروکتوز و سوکروز (ساکرز) انواع اصلی کربوهیدرات موجود در پرتقال هستند. علت شیرینی پرتقال، وجود همین قندها است. پرتقال برخلاف اینکه دارای قند است، شاخصی گلیسمی پایینی دارد.

منظور از شاخص گلیسمی این است که قند بعد از غذا، با چه سرعتی وارد جریان خون می گردد. شاخص گلیسمی پایین با فواید متعددی برای سلامتی در ارتباط است. علت اینکه شاخص گلیسمی پرتقال پایین است، دارا بودن مقدار زیادی فیبر و پلی فنول است، که افزایش قند خون را متعادل می نمایند.

فیبر

پرتقال منبع خوبی از فیبر است. یک عدد پرتقال عظیم (184 گرم)، 18 درصد از احتیاج روزانه بدن به فیبر را رفع می نماید. فیبر اصلی موجود در پرتقال پکتین، سلولز، همی سلولز و لیگنین نام دارد. فیبر فواید زیادی برای سلامتی دارد که از جمله آنها می توانیم به بهبود سلامت گوارش، کاهش وزن و کاهش سطح کلسترول اشاره کنیم.

  • 13 مانع کاهش وزن و روش های موثر برای غلبه بر آن ها

ویتامینها و مواد معدنی

پرتقال منبع خوبی از چندین ویتامین و ماده معدنی، به ویژه ویتامین C، تیامین، فولات و پتاسیم به شمار می رود. در ادامه به برخی از ویتامینها و مواد معدنی موجود در این میوه مغذی اشاره می کنیم.

  • ویتامین C: همه ما می دانیم که پرتقال منبع عالی ویتامین C است. یک عدد پرتقال عظیم، 100 درصد از احتیاج روزانه بدن به این ویتامین را تامین می نماید.
  • تیامین: تیامین یکی از هشت ویتامین B است که به آن ویتامین B1 هم گفته می گردد. این ویتامین علاوه بر پرتقال، در مواد غذایی مختلفی یافت می گردد.
  • فولات: فولات که به عنوان ویتامین B9 یا اسید فولیک هم شناخته می گردد، عملنمودهای ضروری ای در بدن انجام می دهد و در بسیاری از مواد غذایی گیاهی وجود دارد.
  • پتاسیم: پرتقال منبع خوبی از پتاسیم به شمار می رود. مصرف پرتقال می تواند فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهد و ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کم کند.

خواص پرتقال برای سلامتی بدن

مطالعات اجرا شده بر روی انسانها و حیوانات نشان داده اند که مصرف منظم پرتقال برای سلامتی مفید است. برخی از خواص پرتقال به توضیح زیر است؛

1. خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد

بیماری قلبی در حال حاضر، رایج ترین علت مرگ زودرس است. فلاونوئیدهای موجود در پرتقال، به ویژه هسپریدین ممکن است از شما در برابر بیماری قلبی محافظت نمایند. مطالعات بالینی اجرا شده بر روی انسانها عنوان می نمایند که مصرف روزانه آب پرتقال به مدت 4 هفته با تاثیرات رقیق نماینده خون همراه است و ممکن است فشار خون را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

فیبرهای موجود در پرتقال هم نقش مهمی در سلامت قلب دارند. نشان داده شده که مصرف فیبر موجود در مرکبات، سطح کلسترول خون را کاهش می دهد. به دلیل فواید ذکر شده، مصرف منظم پرتقال ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی یاری کند.

  • برای اینکه دچار بیماری قلبی نشوید این 32 خوراکی را نخورید

2 . از سنگ کلیه جلوگیری می نماید

پیشگیری از سنگ کلیه، یکی دیگر از خواص پرتقال است. پرتقال منبع خوبی از اسید سیتریک و سیترات محسوب می گردد، که باور بر این است به جلوگیری از شکل گیری سنگ کلیه یاری می نمایند. پزشکان معمولا پتاسیم سیترات را برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه تجویز می نمایند. به نظر می رسد سیترات موجود در پرتقال تاثیرات مشابهی داشته باشد.

3. از کم خونی (آنمی) پیشگیری می نماید

منظور از آنمی عارضه ای است که منجر به کم شدن گلبول های قرمز یا هموگلوبین می گردد که کاهش توانایی آن برای حمل اکسیژن را به دنبال دارد. این عارضه معمولا به علت کمبود آهن رخ می دهد. اگرچه پرتقال منبع خوبی از آهن نیست، اما منبع عالی اسیدهای ارگانیک مانند ویتامین C (اسید آسکوربیک) و اسید سیتریک محسوب می گردد.

ویتامین C و اسید سیتریک هر دو می توانند جذب آهن از دستگاه گوارش را افزایش دهند. زمانی که پرتقال را به همراه سایر مواد غذایی سرشار از آهن میل کنید، ممکن است به جلوگیری از آنمی یاری گردد.

4. خطر سرطان را کاهش می دهد

پرتقال منبع عالی آنتی اکسیدان ویتامین C به شمار می رود و به همین دلیل ممکن است با شکل گیری رادیکال های آزاد، که منجر به سرطان می شوند، مقابله کند. اگرچه مصرف کافی ویتامین C ضروری و بسیار مفید است، اما میزانی که یک فرد برای بهره گیری از خواص درمانی ذکر شده احتیاج دارد، بیش از مقداری است که به طور واقع گرایانه می تواند مصرف کند.

یک مطالعه به این نتیجه رسید که ویتامین C موجود در پرتقال می تواند در مقابله با سلولهای سرطانی روده عظیم مفید باشد. یک مطالعه دیگر در سال 2015، مصرف گریپ فروت و آب پرتقال را با خطر بیشتر سرطان پوست مرتبط دانست.

محققان به این نتیجه رسیدند که افرادی که مقدار زیادی گریپ فروت یا آب پرتقال مصرف کردند، در مقایسه با افرادی که مقدار کمتری مصرف کردند، تقریبا یک سوم بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما بودند. با این حال، به تحقیقات بیشتری برای تایید تاثیرات مصرف پرتقال و خطر سرطان احتیاج داریم.

5. فشار خون را کاهش می دهد

پرتقال فاقد سدیم است، که این موضوع به شما یاری می نماید پایینتر از محدودیت روزانه تان برای مصرف سدیم قرار بگیرید. از طرف دیگر، یک فنجان آب پرتقال می تواند مصرف روزانه پتاسیم را تا 14 درصد بهبود ببخشد.

مصرف کم سدیم برای کاهش فشار خون لازم است. با این حال، افزایش مصرف پتاسیم ممکن است به همان اندازه در کاهش خطر فشار خون بالا اهمیت داشته باشد، چون می تواند به ریلکس و باز شدن رگهای خونی یاری کند. افزایش مصرف پتاسیم، خطر ابتلا به فشار خون بالا و سکته را کاهش می دهد.

  • همه چیز درباره فشار خون بالا؛ قاتل خاموش ایرانیان

6. خطر دیابت را کم می نماید

یک عدد پرتقال متوسط که وزن آن 131 گرم است، 3.14 گرم فیبر دارد؛ که 10 درصد از احتیاج روزانه افراد عظیمسال به فیبر را تامین می نماید. چندین مطالعه به این نتیجه رسیده اند که فیبر می تواند مانع از برخی از فاکتورهایی گردد که به شکل گیری و رشد دیابت یاری می نمایند.

برای مثال، یک مطالعه در سال 2019 به این نتیجه رسید که مصرف 4 گرم فیبر در روز با اینکه سطح گلوکز را کاهش نداد، اما نحوه واکنشهای بدن به انسولین را بهبود بخشید. حساسیت کم به انسولین می تواند منجر به دیابت نوع 2 گردد.

کنترل وزن هم برای کاهش خطر ابتلا به دیابت مهم است، چون چاقی و اضافه وزن می توانند به ایجاد دیابت نوع 2 یاری نمایند. بدن فیبر را در مقایسه با سایر مواد مغذی، با سرعت کمتری پردازش می نماید، که این موضوع باعث می گردد بعد از خوردن آن، برای مدت طولانی تری احساس سیری کنید و هوس خوردن میان وعده در طول روز نکنید.

دنبال کردن رژیم غذایی که حاوی مقدار زیادی فیبر و سبزیجات است، می تواند کنترل قند خون را بهبود ببخشد و خطر دیابت نوع 2 و پیشرفت بیماری را کاهش دهد. اگر دچار دیابت هستید، برای بهره گیری از خواص پرتقال، آن را به رژیم غذاییتان اضافه کنید.

  • هر آنچه باید درباره دیابت نوع 2 بدانید؛ علل، علائم و روش های درمان
  • رژیم غذایی برای دیابتی ها؛ 11 خوراکی و نوشیدنی مضر برای افراد مبتلا به دیابت

7. ظاهر پوست را بهبود می بخشد

یکی دیگر از خواص پرتقال، یاری به حفظ سلامت و ظاهر پوست است. ویتامین C موجود در پرتقال به فراوری کلاژن یاری می نماید، که این موضوع برای بهبود زخمها و استحکام پوست مفید است. نتیجه یک آنالیز در سال 2015 نشان داد که مصرف ویتامین C در بهبود ظاهر پوست، افزایش خاصیت ارتجاعی آن و کاهش چین و چروک مفید بود.

روش های گنجاندن پرتقال در رژیم غذایی

برای اینکه از خواص پرتقال بهره مند شوید، به نکات زیر توجه کنید؛

  • یک کاسه عظیم را پر از میوه های سالم و تازه کنید و آن را روی میز آشپزخانه یا کانتر بگذارید. این کار باعث می گردد هر زمان که هوس خوردن میان وعده کردید، با دیدن انواع میوه ها روی میز، یکی از آنها را به عنوان اسنک انتخاب نموده و میل کنید.
  • با میوه های مختلف مانند توت فرنگی، آناناس، پرتقال و انگور یک سالاد میوه لذیذ درست کنید.
  • هنگام صرف ناهار یا شام، به سالادتان چند برش پرتقال اضافه کنید. علاوه بر پرتقال، در سالاد از گردو، پنیر و سس بالزامیک هم بهره ببرید و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید.
  • در خانه آب میوه درست کنید و از خرید آب میوه های آماده، که حاوی مقدار زیادی قند هستند، اجتناب کنید. می توانید صبحها، آب چند پرتقال را بگیرید و به عنوان یک نوشیدنی سالم، تازه و مغذی نوش جان کنید.

عوارض جانبی مصرف پرتقال

خواص پرتقال را هیچ کس نمی تواند انکار کند، اما مصرف این میوه برای برخی از افراد با عوارضی همراه است. افراد مبتلا به بیماری رفلاکس معده-مری (GERD) ممکن است بعد از خوردن مرکبات، افزایش علائمی مثل سوزش سر معده و استفراغ را تجربه نمایند. علت این موضوع، وجود اسید زیاد در این میوه ها است.

افراد عادی هم اگر بیش از حد پرتقال مصرف نمایند، به علت فیبر زیاد موجود در آن، گرفتگی عضلات شکم را تجربه می نمایند که این موضوع منجر به اسهال می گردد.

افرادی که بتابلاکر مصرف می نمایند، باید حواسشان باشد در مصرف میوه هایی مانند پرتقال و موز که پتاسیم زیادی دارند، زیاده روی ننمایند. این داروها سطح پتاسیم را افزایش می دهند و اگر با مقدار زیادی از مواد غذایی سرشار از پتاسیم ترکیب شوند، می توانند منجر به شکل گیری پتاسیم اضافی در بدن شوند.

کلام آخر

در این مقاله مروری بر خواص پرتقال کردیم. همانطور که اشاره کردیم، پرتقال در کاهش خطر ابتلا به دیابت، تقویت سلامت پوست و پیشگیری از سنگ کلیه مفید است. درست است که پرتقال فواید متعددی برای سلامتی دارد و بسیار مغذی است، اما نباید در مصرف آن زیاده روی کنید.

منبع: health line, medical news today, live science

منبع: دیجیکالا مگ

به "7 خاصیت حیرت آور پرتقال برای سلامتی و عوارض جانبی ناشناخته آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "7 خاصیت حیرت آور پرتقال برای سلامتی و عوارض جانبی ناشناخته آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید